Kupayı kim alır?

Her ne kadar Türkiye’deki futbol algısı ve sergisi uzun zamandır meşin yuvarlaktan soğutmuş olsa da, konu Dünya Kupası olunca mesafeli durmadım; elimden geldiğince daldım konuya. 1974’ü şöyle böyle hatırlıyorum; Almanya’daki kupanın neşeli müziğini, amblemini ve özellikle Cruyff’u unutmak zaten mümkün değil. Beckenbauer ve Müller de harikaydı ama o zamanlar mahalle maçlarında “Ben Cruyff olucam,” demek daha havalıydı. Yine de benim için kadroların ezberlendiği, maçların ağzı açık seyredildiği, finalin heyecanla beklendiği kupa 1978’de Arjantin’de düzenlenen kupadır. O zamanlar süper yıldız Maradona 17 yaşında, kadroya dahil edilmemiş. Ama kadro da ne kadro: Passarella, Bertoni, Olguin, Tarantini, Kempes, Fillol, Gallego, Ardiles, Luque, Ortiz, Galvan. Özellikle aslan yelesi saçlarıyla Kempes (aynı zamanda 6 golle turnuvanın gol kralı) hepimizin kahramanıydı. Olağanüstü goller izliyorduk ama Platini’li Fransa, Zico’lu Brezilya, Haan’lı Hollanda, Gemmil’li İskoçya, Krankl’lı Avusturya, Cubillas’lı Peru bir yana Arjantin bir yana diyorduk.
Şimdi, 2010 Güney Afrika turnuvasında yine Arjantin fırtınası esiyor ama geldiğimiz noktada benim kafam karışmış durumda. Hangi takımı destekleyeceğime bir türlü karar veremiyorum. Takımlara “gönül yakınlığı” nedenlerim şöyle sıralanıyor:

1. Arjantin: Kim ne derse desin Diego Maradona benim futbol efsanelerimdendir. Çalkantılı hayatı, sağ kolunda Che dövmesi, “Tanrının eli” efsanesi, yedek kulübesi şovlarıyla futbolun çoktandır unuttuğu delişmen bir karakter, gerçek bir futbol aşığı. Üstelik bu kez bir de mütevazı ifadeleri ve büyüleyici cambazlığıyla Messi var. Kalbim yine “Descamisados”tan yana galiba…
2. Brezilya: Bu gelenektir. Pele’den bu yana, babalarımızdan miras kalmış bir Brezilya sevgisi vardır bizde. Üstelik Brezilyalı futbolcu demek top cambazı demektir. Cambazları severiz. Ayrıca Dunga’nın kupayı hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kaldıracak bir isim olması olaya “hikaye” katıyor. Neden olmasın?
3. Uruguay: Yıllar öncesinden bir efsanenin geri dönüşü. 1930 ve 1950’den sonra bir kez daha… Hem ne yalan söyleyeyim Güney Amerika’nın kalbimizdeki yeri her zaman ayrı. Olabilir.
4. Hollanda: Cruyff’tan bu yana “Portakallar”a düşkünlüğüm var. Üstelik hala yaratıcı bir futbol oynadıklarını düşünüyorum. Avrupa temsilcileri arasında kendimi en yakın hissettiğim ülke. Amsterdam sevgim de cabası…
5. Gana: Kupa neden Afrika’da kalmasın? Üstelik bu kadar genç ve eğlenceli bir takımla. Kaleci Kingston Türkiye’deyken vatandaş olup Faruk Gürsoy adını almıştı. Ayew, Abadi Pele’nin oğlu. Appiah’ı bu ülkede sevmeyen yoktur herhalde. Muntari, Asamoah, Gyan, Amoah ve diğerleri… Olmayacak gibi görünüyor ama keşke olsa dedirtiyor.
6. Japonya: Tamamıyla sürpriz ve insan kimi zaman sürprizlere ihtiyaç duyar. Üstelik Japon bir arkadaşım var, kazanırlarsa ona mektup yollarım gülücüklerle dolu.
Şili ve İspanya da olabilir elbette. Belki de Gary Lineker’in dediği olur: “Futbol basit bir oyundur. Top bir oraya, bir buraya gider gelir ve sonunda Almanlar kazanır.”
Ne olacağını bilmiyorum ve merakla bekliyorum. Şimdi Brezilya-Şili maçını izlemeye gidiyorum ve sizlere soruyorum. Bu turnuvada kupa hangi ülkeye gider?

Yorumlar (49)

Almanya alacak gibi duruyor.Fakat gönlüm Uruguay'ın almasından yana…

Son maç Brezilya – Almanya arasında olur. Onda da Brezilya alır 🙂

tabi ki Arjantin !!

Benim de favorim Hollanda, ama Almanya da çok iyi gidiyor…

Brezilya-Almanya finali sonucunda Brezilya kupayı alır. Haziran başından beri bunu söylüyorum. Umarım yanılmam.

Ben Arjantin diyorum ve tüm kalbimle destekliyorum.

Almanya…Bu sene yine turnuva takımı hüvviyetine büründüler…En son İngiltere maçında o gol verilip 2-2 olsa bile maç 4-2 biterdi…O kadar da hırslılar…

Bence Arjantin alır çok renkli ve güzel göze hoş gelen bir futbol oynuyorlar

kupa bu sene tangoculara gider..ARJANTİN

brezilya ya da ispanya artık hangisi final görürse o alır gibi.

arjantini tek geçerim yekta bey ;))

ben cruyff'a yetişemedim. ama bana nasıl anlattılarsa cruyff'u, kendimi bildim bileli hollanda'yı desteklerim dünya kupalarında. hollanda alsın.

Almanya'ya hiç şans vermemişssiniz 🙂

brezilya-şili maçı sonrası diyorum ki,final brezilya-almanya arasında olur.almanya alır kupayı.ama benim de gönlüm,maradona'lı arjantinde.

Almanya, Arjantin'i eleyecek gibi görünüyor. Kupayı da kaldırırlar gibi.

bana kalırsa turnuvanın başından beri ısrarla söylediğim sürpriz biri çıkıp alacak kupayı iddaamı sürdürüyorum.burada italyalar fransalar ingiltereler gibi favorileri ve bunların yanında ve hatta önünde yer alan brezilya ve abartıldığını düşündüğüm messinin arjantini dışında demek istiyordum.bana kalırsa gana amerikayı eleyerek,japonya enteresan bi takımla önemli kişisel şovlar göstererek ve bütün olarak iyi bir etki bırakan başta uruguay benim dikkatle takip ettiğim takımlar.meksika da elenmese idi favorilerim arasında duruyor olacaktı.

gönlüm arjantin, maradona diyor. çünkü ilk izlediğim kupa, 1978. coğrafyada yaptığım keşifler ile Arjantin i tutmuştum. Çocuklukta başlar futbol keyfi…ama neden kupa afrika ülkesine gitmesin bu sefer?

hollanda zorlar…almanlar alır

gönlüm arjantin ama gerçek brezilyanın gibi

Bence bu kupayı şu ana kadar oynanan maçlar neticesinde hakeden tek takım Almanya.

arjantin olsun isterim ama brezilya alır.

Uruguay-İspanya Finali.
Şampiyon Uruguay.
Argantin-Almanya'ya Yenilecek. Almanyada İspanya'ya.
Zor Olsada İhtimal Dahilinde.
Uruguay Ataklarını Olumlu Değerlendirebilen Bir Takım Net Gidiyor Sonuca Ulaşıyor. Bu Turlardan Sonra Daha Az Gol Olacağını Düşünürsek Olası Bir Durum.

Başından beri tutuk bir görüntüsü olan İspanya'nın Brezilyaların Arjantinlerin arasından çıkıp o kupayı almasını isterim.

Finalin bir tarafı Brezilya olacak gibi. Diğer ayağı ise Arjantin-Almanya maçının galibi olur. Bence hangisi gelirse gelsin Brezilya şampiyon olur.

Bu turnuva, oyununun sadece hücum yönünü oynamalarına alıştığımız Latin Amerikalı ülkelerin "Hadi biraz Avrupalı olalım" demeleri halinde neler yapabileceklerini gösterdikleri bir turnuva oldu.

Tüm bu tahminler bir yana, bu noktaya gelene dek çok sürpriz yaşadık. Bizim tahminler de tepetaklak olursa yine şaşırmam artık…

Brezilya'lı Fabiano'nun birinci turda elle düzeltip attığı ve Arjantin'li Tevez'in ofsayttan attığı gollerden sonra her iki Güney Amerika takımından keyfim geçti. Bu nedenle gönlüm Uruguay'dan yana, aklım ise Almanya'nın oyununu izledikten sonra Almanya diyor…

Mesut Özil Almanya'yı finale taşıyor zaten. Bence Almanya daha yakın finale ve kupaya. Bu arada ''Futbol bu , belli olmaz'' diye de belirteyim hemen 🙂
Benim bu kupada yadırgadığım nokta, bazı vatandaşlarımızın Mesut'u haksız yere eleştirmeleri. Yok efendim o bir Türk olarak Almanlara hizmet ediyormuş da falan da filan.
Tabi ki Alman milli takımında yer alacak, bu adam Almanya'nın tesislerinde yetişmiş yıllarca, Almanya ona emek vermiş. Bu durum Mesut'la gurur duymamızı da engellemiyor, umarım Mesut, takımına daha iyisini verir.
Bu aralar bir de ülkemizde Vuvuzela tutkusu başladı, umarım bizim ligimizde o iğrenç sese tahammül etmek zorunda bırakılmayız.

Kupada en kaliteli oyunu oynayan Portekiz'in hakkı; ama alabilir mi, bilmiyorum.

Bir anda bir şeyler olsa. Dünya kupasına katılan tüm takımlar turnuvadan atılsa. 32 takımın tamamı. Yapılan tüm maçlar iptal olsa. Tüm dünya şok içinde kalsa. Önce UEFA sonra FİFA dağılsa. Olay o derece dramatikleşse ki; çoğu ülke futbol oyununu, sınırları içerisinde süresiz yasaklasa. Kararsızlık bir süre sürdükten sonra dünya kupasına katılamayan ülkeler, doğan haklarından dolayı kupaya çağırsalar. Haliyle biz de çağrılsak.

Turnuva başlamadan önce, iptal edilen turnuvada yaşanan aynı sorun tekrar yaşansa ve turnuvaya katılan tüm takımlar elense. Sadece Türkiye kalsa. Biz elenmesek. Tüm dünyada futbolu adil oynayan tek ülke biz olduğumuz için kupayı bize verseler. Hem de süresiz. Bundan sonraki tüm dünya kupalarını da biz düzenlesek. Katılacak takımların dünya kupasına uygunluklarını da biz karar versek.

Sıkılsak, anlamsızlaşsa futbol. Başka bir şeyler yapsak.

hamiş: ilk yorumumda bir sürü imla hatası vardı. bu düzeltilmiş hali. bunu yayınlarsanız sevinirim

Bence Almanya-Arjantin finali olabilir.Gönlüm Arjantin'den yana ama Almanya alacak gibi duruyor

: Kalbim Paraguay alsın diyor

Arjantin Kupadaki En büyük Favorimdir.Tabi Brezilyayında Unutmamak Gerekir..!

Insanın gonlunun Japonya veya Gana'dan yana olmaması mumkun mu? Neden olmasın sayın seyirciler? 🙂

Aslında Arjantin'in almasını istiyorum… Ama Brezilya Alacak gibi…

iyi oyununu maçın geneline yaymayı başaran takım yok şu an. fakat brezilya ve almanya birer adım önde duruyorlar.

Almanya favori.

Arjantin alır! Maradona çok hırslı, messi de bir o kadar inatçı gidiyor.

Brezilya-Arjantin finalini seyredip, Arjantin'in kupayı alışını görmek isterim.

Arjantin! Maradona bunu hakediyor

~~ARJANTİN~~

Final Almanya-Brezilya oynanır.Brezilya alır. Arjantin ise 3.olur

Finali Arjantin ve Brezilya oynayacak gibi geliyor bana. Maradona kupayi bir kez daha kaldirir.

Almanya alır diye tahmin ediyorum…

Honduras alır kupayı.

Hocam bence de Arjantin alır

Bu kadar yorum içinden İspanya'nın neredeyse anılmamış olması çok şaşırttı beni.. İlginç..

bir yorum bırakın