Açık Kitap

Üç ayrı program yaptım Açık Radyo’da. Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy’la birlikte, daha sonra çeşitli yerlerde canlı oturumlarını gerçekleştirdiğimiz, son olarak da geçen yıl İKSV-Salon’da bizi okurlarla buluşturan öykü çözümlemeleri programımız Ubor Metenga ve Adnan Kurt ile birlikte yaptığımız iki program; Kum Kitabı ve Bitek İnsan. Ubor Metenga’nın hikayesini daha önce Fil Uçuşu’nda da uzunca yazmıştım. Ayrıca oturumlara gelen dinleyiciler-okurlar, nasıl bir öykü çözümlemesi seansı yaptığımızı gayet iyi biliyorlar. Açık Radyo’da 52 hafta süren bu programın sadece bir kısmının kaydı var bizde. Kimi dinleyiciler, programın tekrarının Açık Radyo’da yayınlanıp yayınlanamayacağını sordular bize. Bu karar elbette radyonun tasarrufundadır. Zamana bağlı bir program olmadığı için, belki günün birinde hep birlikte dinleriz. Ama Adnan Kurt ile yaptığımız ve internet yayıncılığı, teknoloji, bilim, hayat ve gündem üstüne programlar olan Kum Kitabı ve Bitek İnsan’ı tekrar dinlemek mümkün olmayacaktır. Hazır yeri gelmişken, bu iki programda da, Hayalet Gemi’den yol arkadaşım Adnan Kurt sayesinde çok şey öğrendiğimi söylemek isterim. Adnan’ın seçtiği konulara vakıf olabilmek için her hafta, hiç bilmediğim alanlarda okumalar-araştırmalar yapmam gerekiyordu. Kimi zaman bu araştırmalar, bir haftaya sığmayacak bir çalışmaya neden oluyor, kitaplar kitapların üstüne yığılıyordu. (seçtiğin bütün konular ve kurduğun bütün cümleler için sağ olasın Adnan; hay aklınla bin yaşa!)

Şimdi masamın üstünde harika bir kitap var: Açık Kitap. Ömer Madra ve Sona Ertekin editörlüğünde hazırlanmış, benzersiz bir bütün. Girişteki editör yazısında “Açık Radyo’yu anlatan bir kitap yerine, Açık Radyo gibi bir kitap hazırlamaya karar verdik,” demiş Sona Ertekin. Gerçekten de öyle olmuş. Müthiş bir cilt. Editör yazısıyla devam edelim: “Bu kitapta, dünyada olup biten acımasızlık ve felaketler kadar, iyilik ve kötülüğün ezeli savaşında vicdanla yaşamayı tercih eden, hayal kuran, hayallerine inanıp onları gerçek kılan insanları öykülerini bulacaksınız.”

Biz de o hayallerin peşinden giden insanlardık. Hayalet Gemi ekibinin diğer programları ile Ergun Kocabıyık, Pınar Türen, Mehmet Açar ve Nazlı Ökten… Tabii bir de o programları yaptığımız dönemde, radyonun genel yayın yönetmeni olan Şerif Erol. O programlarda bize teknik destek sağlayan, mikrofonlarımıza ışık düşüren bütün dostlara da bir kez daha selam olsun.

Gün boyunca Açık Kitap’ın sayfalarını karıştırırken o günler, o geceler, orada edindiğimiz dostluklar ve daha da önemlisi o frekansın beynimizde açtığı kapılar geldi aklıma. Açık Kitap’ın maddeleri arasında Hayalet Gemi’yi, Ubor Metenga’yı, Kum Kitabı’nı, Yeni Fransız Şarkısı’nı da görmek isterdim elbette. Bütün o yolculuktan, böyle bir bütüne bir iki satırla da olsa, iz düşürmek, kimilerine çocukça bir istek gibi gelebilir; varsın gelsin.

Ama çocukluğumu bir kenara koyacak olursak, Açık Kitap’ı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Kitaba nereden ulaşacağını bilemeyenlerin, radyolarının frekansını 94,9’a ayarlamaları yeterli olacaktır.

http://www.acikradyo.com/

Leave a comment