Otobiyografisinde Robert Johnson’ın vasiyetinden neler aldığını anlatıyor: “Johnson şarkı söylemeye başladığında, Zeus’un kafasından tam tekmil zırhıyla fırlamış bir adam gibi görünüyordu… Sonraki birkaç hafta boyunca plağı tekrar tekrar dinledim… Lirikleri ve yinelenen kalıpları, eski tarz dizelerinin yapısını ve kullandığı serbest çağrışımı daha yakından inceleyebilmek için Johnson’un kelimelerini kağıt parçalarına yazdım.”
Mirasından yararlandığı başka isimler de var… Woody Guthrie, Hank Williams, Francis James Child.
Sadece ozanlar değil Dylan’n baktığı yerde duranlar. En büyük ilhamını aldığı isim Arthur Rimbaud. “Je est un autre (Ben bir başkasıdır)” dizesinin kendisindeki etkisini çok önemsiyor.
Bu sabah Kaan Tangöze‘nin “Gölge Etme” isimli albümünü dinlerken, aklıma Dylan geldi sıklıkla. Akustik gitar-armonika ikilisinin etkisi değil bu. Duruşun, kaynakların ve samimiyetin etkisi.
Karacaoğlan, Aşık Mahzuni Şerif, Özdemir Asaf…
Bob Dylan, Eddie Vedder, Kurt Cobain.
Ama bütün isimlerden öte bir mesele var Kaan Tangöze’nin müziğinde. Yeni, temiz, farklı falan olmak derdinde değil. Meselesi var. Kaygıları var. Cesareti var. Hikayesi var.
Tangöze’nin albümü çokça konuşulacak. Kesin. Müziğin bugün yapması gerekenleri yapan, söylemesi gereken sözleri söyleyen bir albüm çünkü.
Şimdi izninizle dinlemeye devam edeyim. Sonra yine yazarım bu konuda.
Yazınız sonrası albümü itunes'da dinlemeye başladım ve sözleri beni hemen yakaladığı için satın aldım. Bu adam kendisinden beklemediğim bir şey yaptı ve samimiyetine inanmak istiyorum, inanıyorum. Helal olsun!
Kaan Tangöze gibi iyi bir şair ve müzisyenden beklenen bir albüm. Ne yazık ki bir "fakat"ı "ama"sı olan bir albüm. Bob Dylan unplugged albümlerindeki yaklaşımlarla Tangöze'nin yaklaşımı müzikal anlamda aynıya yakın olabilir fakat lyric anlamında çok farklı uçlarda olduğunu görebiliriz. Tangöze Türkiye siyasetine önemli ayarlar veriyor peki bundan önce yüzlerce verilen ayarlar şimdi nerede günün ötesine taşınacak bir albüm olup olmayacağını ise kuşkusuz zaman gösterecek. Sıkı duman hayranları Tangöze'den daha etkileyici bir albüm beklediklerini de söylemeden geçmek olmaz. Tangöze gündeme karşı o kadar dolmuş ve bu albümü yapmış. Ortalığı dökülmüş bir öfke birikimi gibi. Peki insanları tetikleyecek özgürlük yürüyüşleri yaptıracak kadar önemli bir albüm mü, "Bilemiyorum Altan, bilemiyorum".
Çok konuşulsun bu albüm çünkü gerçekten ihtiyacımız var. Müzik susmasın sanat susmasın, biz dinleyelim, dinledikçe daha iyi anlayalım hayatı, acımız dinsin, daha iyi insan olmaya çabalayalım çünkü müzik ruhun gıdası… Siz de susmayın, size ihtiyacımız var…
Tolga Çamlı