Evet, bir yıl geçti ve festivalin zamanı geldi. Bu yıl festival 13 – 17 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. ve teması da “Makedon Şiiri”. Türk şiiri ile tarihsel bağları olan, ülkemizde özellikle 70’li yıllardan sonra daha geniş olarak tanınmaya başlayan Makedon şiirinin önemli şairleri Igor Isakovski, Jovica Ivanovski ve Bogomil Gjuzel etkinlik için İstanbul’a gelecekler. Ayrıca İtalya’dan Christian Sinicco, Sırbistan’dan Dragan Dragojlovic, Hollanda’dan Eric Lindner, İspanya’dan Joan Manresa ve Pedro Enriquez, Slovakya’dan Katarína Kucbelová ve ABD’den Sidney Wade İstanbul’da olacak isimler arasında. Çok sayıda Türk şairinin de etkinliklerini olduğunu söylemeye gerek yok. İstanbul’un, şiirin de başkenti olduğu iddiasıyla beşinci yılı geride bırakan festivalden beklentimiz, şiiri gerçek anlamda sokağa çıkarması ve konuşulur hale getirmesi.
Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’nin benim için farklı bir anlamı var. Metin Celâl, geçen yıl açılış gecesinin sunumunu yapmamı istediğinden beri, düzenleme komitesinin şakacı anlatımıyla, festivalin doğal sponsorlarından biriyim. Yeri gelmişken çok önemli bir açıklama yapayım. Geçen yıl, bu sunum için bana muhteşem bir hediye vermişlerdi. Adnan Özer, bir Güney Amerika gezisinde kendisi için pek beğenerek aldığı ve üstünde Cortazar portresi olan tişörtü hediye etmişti. (Bir karşılık beklemiyorum ama bu yılki hediyemi de merak etmiyor değilim!)
Şiiri arabeskten uzaklaştıracak güzel bir etkinlik.İlk defa duyduğum bir festival, katılmayı çok isterdim ama sanırım mümkün olmayacak.Sunumunuzda başarılar dilerim.
cortazar portreli tişört'ten sonrasına odaklanamadım okurken. hatta öncesini de unuttum.
böyle hediyeleriniz bol olsun.:)
-allah herkese de böyle iş hediyeleri, güney amerka'ya giden arkadaşlar nasip etsin:)-
Gerçek şiir zaten sokakta. Festivaldeki şairlerin şair olup olmadıkları bile tartışma konusu. Bir de böyle bir etkinliğe festival neden denir. Onu da anlamış değilim.