Ahmet Büke’ye tebrik!

Kim ne derse desin; Türkiye’de öykü okunuyor. Büyük satış rakamlarından, tanınırlıklardan söz etmiyorum. Has okur öyküye hiçbir zaman sırtını dönmüyor. Öykünün dili ve düşünceyi çoğaltan, yorumlama yeteneğini geliştiren, şapka uçuran dünyası, okuruyla gönlünce buluşuyor.

Bu buluşmaların kutlama anları var bir de; sadece yazarların değil, öykü okurunun da “Acaba bu yıl hangi yazar kazanacak?” diye merakla beklediği ödüllerin açıklandığı anlar. Hiç tartışmasız bu ödüllerin önde gelenlerinden biri de “Sait Faik Hikâye Armağanı”. Yarım yüzyıldan uzun bir süredir, Türkiye’de öykünün hareket alanını belirleyen ödüllerden biri. Ödülü bu yıla kadar alanlar için de büyük ustalar da var, yolun başındaki yazarlar da… 1955’ten bugüne kadar çağlayan bir büyük kaynak. Gürül gürül akmaya devam ediyor.

Bu yıl, 57.Sait Faik Hikâye Armağanı, Ahmet Büke‘nin oldu. Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları tarafından düzenlenen ödülde, Doğan Hızlan başkanlığında toplanan; Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen’den oluşan jüri, oybirliğiyle bu yılki ödülü “Kumrunun Gördüğü” adlı kitabıyla Ahmet Büke’ye verdi.

Gerekçeli karar şöyle; “Seçici Kurul, 57. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kendine özgü anlatımı ve gündelik yaşamın tarihe tanıklık eden ayrıntılarını işleyen öyküleri nedeniyle Ahmet Büke’nin Kumrunun Gördüğü kitabına vermeyi oybirliği ile karar vermiştir.”

Açıkçası çok sevindiğim, ödülün iyi bir kaleme gittiğini düşündüğüm bir yıl oldu. Ahmet Büke, dikkat çekici, yenilikçi, özellikli ve “ince uçla” yazan bir kalem. Tebrikler Ahmet Büke!

Comments (4)

Ödül sahibini buldu.. Ahmet Büke'nin hakkıydı..

Orhan Duru'nun boş bıraktığı satır aralarını dolduruyor sanki Ahmet Büke.

Sait Faik Hikâye Armağanı’nı almasına çok sevindim. Bu ödül çok önemli, oldukça değerli. Bir sonraki Antoloji'de o da olacak ve başka bir yüzyılda da "ince ucuyla" çoğalacak.

Bence Sait Faik ve tüm yazarları okur her gün yaşatıyor. İz bırakabilenler ölmez.

Leave a comment