GÜÇ BAŞAR GÜLLE: ‘’Müzik yapmak için harmoni bilmek zorunlu koşul değildir.’’

‘Hocaların hocası’ Güç Başar Gülle’yle Noktalı Virgül’de buluştuk. Bilgi dolu ve keyifli müzik sohbetimiz için buraya bekleriz.

YK: Caz dünyasının yakından tanıdığı bir isim ve onun albümüyle birlikteyiz. Güç Başar Gülle. Almanya’da eğitim alan çellist kuzenim Türkiye’nin enstrümantalist yetiştirme açısında en verimli döneminde olduğunu söyledi. Sizce nasıl bugün için durum?

GBG: Daha serbest bir eğitim var. İnternet üzerinden pdfler, tutoriallar… Müzisyenler Skype üzerinden eğitim veriyor. Teknik olarak müzisyen yetişmesinde sorun yok, anlam problemi var.

YK: Merkezden, mesela Istanbul’dan, uzakta bu işin eğitimini almak isteyen biri neye dikkat etmeli?

GBG: Şu anda eğitim endüstrisinde bir kriz var. Teori ve pratik arasındaki ilişki kopmuş. Eğer teorik açıklama çok fazlaysa ama bunların pratikle olan ilişkisi yeterli bir zemin taşımıyorsa uzak dursunlar. Dinlediğinde şeyler aşk içine girdiğinde bu seni aksiyona sokuyor. Bunu öğrendikten sonra teorik açıklamalar iş görür. Yazdığım harmoni kitabının giriş cümlesi de böyle. ‘Müzik yapmak için harmoni bilmek zorunlu koşul değildir.’

YK: Doğu enstrümanları ile cazın birleşmesi nasıl oluyor?

GBG: Müziğin yapısal yerlerini anlamaz gerekiyor. Batı müziğiyle bizim klasik Türk müziği arasında zaman algısı farkı var. Biz zamanı ritimlerle verirken Batı akortlarla, harmoniyle veriyordu. Groove, yani ritim ve zaman arasındaki etkileşim. Bir müzikte bu yoksa hiçbir şekilde tınlamaz.

YK: Ve yeni albüm. Reverse Perspective. Biraz anlatır mısınız albüm sürecini?

GBG: Tersten Perspektif diye bir kitap okudum, Pavel Florenski’nin. Aynı zamanlarda da çok yoğun şekilde Osmanlı’yı anlamaya çalışıyordum. Bu kitapla batıyı da anlamaya başladım. Tersten perspektif tekniğini hangi araçla vereceğimi bulmaya çalıştım. Tekniği netleştirince bir hafta içinde parçaları bitirdik, bir prova yaptık ve sonra kayda girdik. Bir de caz harmoni kitabı yazıyorum, Amazon’da yayınlanacak. Albümün ve kitabın tanıtımı için 29 Mart- 19 Nisan arası Amerika’da konuşmalar yapacağım. İngilizce ve Türkçe olacak kitap. 

YK: Berklee Müzik Okulunu 2 senede mi bitirdiniz?

GBG: Evet. Amerikan eğitim sistemiyle de alakası var. Ama Amerika’da A seviyesinde bir şeyler yaptığınızı gördüklerinde A1’e geçiriyorlar. Bizde dağları taşları aşman gerekiyor gibi bir zihniyet var. Ben Amerika’da eğitim alırken hocalarım bir şey beğenince nefret duyardım, beğenmemesi lazım diye. Türkiye’deki çok yetenekli arkadaşlar da bu yüzden kendilerini sunarken özgüven sıkıntısı yaşıyorlar. Harmoni kitabını yazma sebebim de bir anca bu yükten kurtulup gidip rahat rahat müzik yapabilmeleri. Caz harmonisi mi aman Allahım diye yaklaşırsanız o insana hiçbir şey öğretemezsiniz. 

bir yorum bırakın