Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi’nden gelen bir davet bu. Bir konser davetiyesi elbette. Ama bundan ötesi söz konusu. Bir konuşma ve bilinçlenme platformu. Bıkmadan, usanmadan mücadelesini sürdüren Komite’nin, bir kere daha ses yükselteceği bir etkinlik.
Komiteden Yasemin Göksu’nun gönderdiği kısa e-postayı paylaşmak istiyorum. 25 Ocak’ta, MKM’ye gelebilen gelemeyen herkesin konuya biraz daha yakın olması için. Söz Yasemin Göksu’da:
“Öncelikle hepinizden, Silikozis hastası kot kumlama işçilerinin mücadelesini yakından görebileceğiniz Soner Yıldırım’a ait olan “Dönüş” adlı kısa filmi izlemenizi rica ediyorum. “Toz” adlı belgeseli de konser gecesi yönetmenleri Ethem Özgüven, Petra Holzer ve Selçuk Erzurumlu ile birlikte izleyeceğiz. Bu belgesel birkaç yıl önce çekildi. Silikozis’in tedavisi olmayan bir hastalık olması ve mutlak ölümle sonlanması sebebiyle, bu belgeselde izleyeceğiniz işçi arkadaşlardan çoğu bugün yaşamıyor ne yazık ki. Belgeseldeki verilerin bir kısmı değişti; toplam 47 kişiyi kaybettik. Tespit edilen resmî verilerle, silikozis hastası işçi sayısı 1380. Ama daha binlercesi var.
Bir hafta Ankara’da hükümetin torba yasanın içine dahil ettiği ve işimize yaramayan yasa tasarısını değiştirtmeye uğraştık. Biz hükümetten şunu istedik: Silikozis Hastası kot işçileri, sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın, malulen emekli edilsin, maaşları ölümleri halinde aileye kalsın. Çalışma Bakanlığı ise, engellilerin yararlandıkları yoksulluk ve özürlülük yasası dahilinde, ciğerleri %40’ın üzerinde iş görmeyenlere aylık 100 lira, %60 üzeri iş görmeyenlere 200 lira, % 80 iş görmeyenlere -ki böyle bir durum ölüm demek- 300 lira aylık bağlamayı öngörüyor. Bağlanacak bu maaşlar hastanın ölümü halinde kesiliyor, aileye kalmıyor. Dolayısı ile bu tasarı bizim için kabul edilemez olduğundan, eylem kararı aldık. 30 hasta işçi arkadaşı Ankara’ya götürdük. Bir kısmı oksijen makinesine bağlı olarak eyleme katıldılar.
Bakanlar ve milletvekilleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Şu an hükümet ve muhalefet partilerindeki bazı vicdanlı vekillerin aracılığı ile derdimizi bakanlara ve başbakana anlatabilme derdindeyiz.
Hükümet bizi, 5510 sayılı SGK maluliyet maaşı yerine özürlülerin yararlandığı 2022 sayılı yasanın içine monte etmeye çalışıyor. % 40 maluliyet üzerine maaş bağlayıp, % 40’ın altını yok sayıyor. Oysa şu an ancak oksijen makinesine bağlı olarak yaşayabilen yüzlerce işçi var. Hatta hemen hepsi bu oranın altında.
Hasta işçi arkadaşlarımızın hukuk mücadelelerine destek olmak için, iki yıl önce “SESİMİZ, NEFESİNİZ” isimli bir etkinlik düzenlemiştik. O günden bu yana, geceye büyük bir gönüllülükle katılan, Arif Sağ, Mor ve Ötesi grubu, Cahit Berkay, Emrah Karaca, Anadolu Ateşi, Kardeş Türküler, Şebnem Sönmez ve İclâl Aydın sayesinde, arkadaşlarımızın çok ciddi meblağlara ulaşabilen bazı hukuk ve sağlık giderlerini karşılayabildik.
Şimdi;
25 Ocak’ta, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın ücretsiz verdiği MKM’de ( Mustafa Kemal Kültür Merkezi) bir kez daha “SESİMİZ NEFESİNİZ” diyeceğiz.”
Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz web sayfamız: http://www.kotiscileri.org/
Konserin tanıtım videosu: http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150090807444177&commen
bu hangi mantığa sığar anlamış değilim. zaten bu dünyayı günden güne daha az anlıyorum. birileri modaya uygun giyinebilsin diye birileri sağlığından oluyor. sonra da insan hakları vs. konuşurlar. bu dünya nereye gidiyor?
Geçenlerde bir araştırma sonucu Bartın'a gitmiştim. Tekstile verilen desteklerden kot taşlama atölyeleride yararlanmakta. Teşviklerin sonlandırılması lazım ve daha çok ses lazım bu topraklara.
Patronun yanından ayrılırken 150 işçi daha alacağını söylemişti.
arkadaşlar sorun kumlama işleminde değil. Bu işlemi yaptıran ve yapan insanların 800 tl vermekten kaçması ve bir kumlama maskesi ve aktif karbon filtre almaması. Ayrıntılar için http://www.saykar.net sitesine bakabilirsiniz.