2013’te Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı kaç oldu?

Söyleşilerimde, kimi zaman okurlarla konuştuğum bir konu, sorduğum bir sorudur: “Sizce Türkiye’de yılda, kişi başına düşen kitap sayısı kaçtır?” Sayının okumayı seven ülkelerdeki oranlarından sonra Türkiye’deki “tersine oran” söylendiğinde herkes güler. Ama duruma şaşırmaz da. Çünkü aslında herkes okuma-yazma ile olan ilişkimizin pratikteki karşılığını bilir.

Son birkaç yılda bu “ters oran”da ciddi bir değişim var. Kişi başına düşen kitap sayısında pozitif bir artış var. Bu yıl da geçen yola oranla %12’lik bir artış gerçekleşmiş. Açıkçası, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda ücretsiz dağıtılan kitapların da istatistiğe dahil edilmesinin bu artışta ciddi rolü olduğunu düşünüyorum.

İstatistiklere çılgınca bağlanan insanlardan değilim. Ama bu konuda daha fazla kanalda bilgiye gereksinim duyduğumuzu da biliyorum. Kimi zaman, kimi uygulamaların pratikte karşılığının olmadığını, bazı gelişmişlik göstergelerinin peşinde rakamlarla koşulduğunu düşünüyorum.

Sözü fazla uzatmayayım. Bu konuda Türkiye Yayıncılar Birliği‘nden gelen değerlendirmelere güvenirim ve Fil Uçuşu’nda bunları paylaşmak istiyorum.

Bakalım 2013’te Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı kaç olmuş?

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN
Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere
göre;

2013 yılında Türkiye’de 47.352 çeşit (başlık) kitap yayınlandı.

2013’de toplam 536.259.040 adet kitap üretildi (MEB tarafından
okullara ücretsiz dağıtılan ders kitapları dahil). Bu kitaplar için 330.017.405
adet bandrol satın alındı. 

Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılında ilk ve orta
öğretim öğrencilerine 206.241.635 adet ücretsiz ders kitabı dağıttı.



TÜİK
rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu (01.01.2013 itibariyle) 75.627.384. Toplam
kitap sayısının nüfusa oranına göre, 2013 yılında kişi başına 7,1 kitap
düştü.




2012’de Türkiye’de 42.337 çeşit (başlık) kitap yayınlanmış, 480.257.824
adet kitap üretilmişti. Kişi başına düşen kitap sayısı 6,4’dü. 2013 verileri
göz önüne alındığında, geçen yıla göre yayınlanan kitap çeşidinde % 11,6, 
üretilen kitap adedinde % 12 artış
olduğu görülüyor.

UNESCO verilerine göre Türkiye 2013 yılında 42.337 çeşit
(başlık) kitapla dünyada 13. sırada. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA)
2013 araştırmasına göreyse Türkiye 1 Milyar 682 milyon Euro ciro ile dünyanın
en büyük 13. yayıncılık sektörüne sahip.

Yani; 2013’te Kitap Üretimi Yüzde 12 Arttı. Türkiye’de Kişi Başına 7,1 Kitap Düşüyor.

Yorumlar (10)

bu istatistiklerin bile doğruluğuna şüpheyle bakıyorum.
bizde "okumak" ile olan ilişki herkesin "belgesel" seyrediyor olması ile aynı.

Ders kitaplarını istatistiğin içine almak ne kadar mantıklı? İstatistiğin içini boş doldurmaya kalkıyorlar. 536.259.040 üretilen kitaptan MEB'in dağıttığı ders kitaplarını 206.241.635 çıkarırsak 330.017.405 kitap kalır. Buna göre de yaklaşık 4,36 kitap düşüyor kişi başı. Geçen seneye oranla düşmüş diyebilir miyiz?

Her kişinin başına düşeni bilemem ama benim başıma düşen kitap sayısı 2013 yılında 118'di , maalesef ülkemdeki istatistiklere pek güvenim yok , dışarda kitap okumaya çalıştığımda genelde uzaydan gelmişim gibi bakılan bir ülkenin dünyanın 13 . büyük yayıncılık sektörüne sahip olduğuna inancım da tam olamıyor bu nedenle .2013 için şunu söylebilirim , bu yıl içinde okuduğum yerli kitaplarda Aile Çay Bahçesi en üst sırada yer bulmuştur , emeğinize , yüreğinize sağlık…

Turk vatandasi yilda ortalama 7 kitap mi okuyor yani?? Inanmak zor, ama dogruysa harika bir haber bu!… Yine de inanmak cok zor. Istatistikte bir cok hesaplama sekli var, en iyimser sayiyi veren metod uygulanmis olmali.

Şahsen kitap okuyan biri olarak kitap okumanın önündeki engeller kalksa halkımız kitap okumaya ısındırılsa gibisinden şartlı cümlelerle devam etmek isterdim.Ancak eğitim sistemini değiştire değiştire afallamış bir gençlik ile karşı karşıyayız bu günlerde ki bunların son kurbanı da benim.Her değişime kurban olarak sonunda üniversiteye kapağı attım.İnanın kitap okumak için bazı derslerin üzerini çiziyordum bunu yeni nesil yapmasın isterim tabii..Ancak elden ne gelir.

Güzel bir yazı olmuş. İzninizle kendi blogumda paylaşmak istiyorum.

Bu istatistiklere test kitaplarını da dahil ediyorlar sanırım. Yoksa yayıncılıktaki derecemiz gerçekten bu kadar iyi olamazdı.

Bana düşen çok… Çünkü okumak güzel…
Yine de tembeliz, TV bağımlısıyız…

Bence istatistikler çok iyimser,durumun daha kötü olduğunu ben çevremdeki lisans mezunu insanların bile ne kadar az okuduğunu bilerek söyleyebilirim.

Belli bir kesim zaten hic kitap okumuyor, cok kitap okuyanlarin okudugu kitaplardan okumayanlara da pay cikarilmis. Ulkenin %70 inin ya hic kitap okumadigini yada en fazla yilda 1-2 kitap okudugunu varsayabiliriz. Cok aci bir durum aslinda. Keske herkes okusa hem de ayda 8-10 kitap okusa en az. Ama maalesef boyle birsey sadece utopya. En azindan simdilik…

bir yorum bırakın