Amal’ın yürüyüşü

İster göçmen diyelim, ister sığınmacı ya da mülteci… Yerinden yurdundan edilen insanlar için hangi kelimeyi seçtiğimiz önemli değil. Dünyanın kanayan yaralarından birine nasıl baktığımız, bu konuda ne kadar bilinçli olduğumuz önemli. Son 20 yılda yerinden edilen insan sayısı ikiye katlanırken, toplam rakamın yarısını da çocuklar oluşturuyor. Hani “onlar bizim geleceğimiz, ne yapıyorsak onlar için yapıyoruz” dediğimiz çocuklar var ya, işte onlar.

The Walk, mülteci çocuklar konusuna sanat aracılığıyla dikkat çekmeye çalışan bir proje. Konuyu sokağa taşıması, dokunulabilir bir hikaye haline getirmesi ve farklı ülkelerde tartışmaya açması değerli. Projeyi şöyle özetleyebiliriz: Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 metre boyundaki bir kukla, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan, 4 ay sürecek yolculuk yapacak.

Küçük Amal, annesini bulmak üzere çıktığı yolculukta, 27 Temmuz- 3 Kasım tarihleri arasında 8 ülke sınırını geçerek 8.000 km yol kat edecek. Amal’in Türkiye’de başlayacak yolculuğu Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika’nın ardından Birleşik Krallık’ta son bulacak.

Yapımcılığını Stephen Daldry, David Lan, Tracey Seaward ve Naomi Webb’in üstlendiği The Walk-Yürüyüş, Birleşik Krallık merkezli tiyatro topluluğu Good Chance Tiyatrosu ile dünyanın önde gelen kukla topluluklarından, War Horse-Savaş Atı’nın yaratıcıları Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Gelelim projenin Türkiye ayağına. Amal’ın yürüyüşü 27 Temmuz’da Gaziantep’te atacağı ilk adımla başlıyor. Küçük Amal, Türkiye yolculuğu boyunca sırasıyla Adana’da Taşköprü’de yürüyecek; Tarsus St. Paul Kilisesi ve Ulu Camii’yi ziyaret edecek; Mersin Şehir Mezarlığı’nda Özgecan Aslan’ın mezarına çiçek bırakacak; Türkiye’nin en eski göçebe topluluklarının yaşadığı Bozkır’da (Konya) Sarıkeçililer Yörükleriyle tanışacak; Antalya’da açık hava film gösterimine katılacak; Pamukkale travertenlerinde yürüyüş yapacak; Denizli Kaleiçi Çarşısı’nda düzenlenecek fotoğraf sergisine katılacak; Selçuk kent merkezinde çocuklarla buluşacak; Efes Antik Kenti ziyaret edecek ve K2 Urla Nefes Alanı’ndan geçecek. Projenin tamamı ile ilgili detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gezici sanat ve umut festivali olarak anılan The Walk – Yürüyüş’ün sanat direktörlüğünü Amir Nizar Zuabi üstleniyor. Zuabi, aynı zamanda The Good Chance’in de sanat direktörlüğünü yürütüyor. Projenin Türkiye yapımcıları ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür yöneticisi Recep Tuna. Gillian AndersonChiewetel EjioforAnish Kapoor, Jude LawGary Lineker, Philippe Sands ve Anoushka Shankar gibi dünyaca tanınan sanatçı, sporcu ve akademisyenlerin de yer aldığı pek çok ismin destek verdiği projenin Türkiye elçileri Bergüzar Korel ve Halit Ergenç.

3,5 metre boyundaki Küçük Amal, Adrian Kohler ve Basil Jones tarafından 1981’de Cape Town, Güney Afrika’da kurulan Handspring Kukla Kumpanyası tarafından tasarlandı. Ayaklık üzerinde yürüyen ve aynı zamanda kuklanın yüzüne hayat veren bir kukla sanatçısı ile her bir kolda birer kukla sanatçısı olmak üzere üç kukla sanatçısı Küçük Amal’a hayat verecek. 4 aylık yolculuğu boyunca 10 kişilik bir kukla ekibi Amal’e eşlik edecek, bunlardan ikisi güzergâh üzerinde daha önce yolculuk yapmış, mülteci geçmişi olan kişiler.

Amal’ın yürüyüşüne ortak olmak, dünyanın kanayan yaralarından birinin tanığı olmak anlamına geliyor. Ama şunu da unutmamalı, bu konuda sessiz tanıklık yeterli değil artık. Çocuklar evlerinden ediliyor. Bizler de korunaklı yaşamlarımızda bu insanlık suçuna bakıp “ah” çekmekle yetiniyoruz. O zaman soru şu: Hani her şeyi çocuklar için yapıyorduk?

Leave a comment